Măsuri pentru protecție împotriva COVID-19

 

Descarcă – Adresă Spital orășenesc Zimnicea – necesar materiale sanitare

 

01 APRILIE 2020

COMUNICAT

Stimați cetățeni,
Pentru a contracara dezinformările care circulă în spațiul public, în special prin intermediul platformei de socializare Facebook, doresc să aduc clarificări cu privire la sumele alocate pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirusul Covid-19, dar și susținerea financiară a măsurilor sociale care se impun a fi adoptate în această perioadă, astfel:
Imediat după declararea pandemiei, Spitalul orășenesc Zimnicea a efectuat câteva achiziții de echipamente de protecție și substanțe dezinfectante, însă fondurile spitalului erau absolut insuficiente pentru a acoperi aceste nevoi.
Astfel, în data de 20.03.2020 Spitalul orășenesc Zimnicea a transmis către Primăria Zimnicea o solicitare în vederea alocării sumei de 150.000 lei, necesară pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru personal și substanțe dezinfectante.
Existând posibilitatea legală de finanțare a bugetului local cu sume din bugetul Județului Teleorman, Primăria Zimnicea a făcut o solicitare în acest sens către Consiliul Județean, în vederea acoperirii costurilor generate de aceste cheltuieli total neprevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli pentru anul 2020, deoarece la momentul la care acestea au fost întocmite și aprobate nu era declarată pandemie și în România nu exista niciun caz înregistrat de infecție cu virusul Covid-19.
Aceasta nu este singura măsură întreprinsă de Primărie pentru pregătirea spitalului, fiind făcute multe solicitări pentru obținerea de echipamente și soluții dezinfectante, deoarece așa cum bine se cunoaște, stocurile sunt volatile iar prețurile variază de la o oră la alta.
Fără nicio legătură cu finanțarea Spitalului orășenesc Zimnicea, în comunicatul postat în data de 30.03.2020 am informat cetățenii cu privire la preluarea în vederea administrării pe toată perioada în care va avea destinația de centru de carantină, a Taberei ”Dunărica”, stabilită cu această destinație, conform hotărârii nr.3/27.02.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman și finanțat în conformitate cu prevederile HG nr.201/18.03.2020.
Persoane rău intenționate, care au ca unic scop dezinformarea populației și denigrarea imaginii Primăriei și a reprezentantului său legal – Primarul orașului Zimnicea- au preluat informații din comunicatul nostru din data de 30.03.2020, acuzându-ne apoi că am mințit cu privire la finanțarea Centrului de carantină, postând extrase din propunerile de amendamente formulate la hotărârea Consiliului Județean Teleorman, prin care s-au alocat fonduri pentru spitalele din județ.
Așa cum rezultă și din materialele postate chiar de către aceste persoane, este vorba de destinații diferite ale fondurilor.
După cum ați observat din comunicatele noastre, autoritatea locală acționează în aceste zile pentru :
-Asigurarea necesarului logistic Spitalului orășenesc Zimnicea, pentru a fi pregătiți în situația în care spitalele suport pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19 ar fi depășite de numărul de cazuri, dar și pentru o triere adecvată a cazurilor care vin în urgență;
-Asigurarea funcționării la parametri optimi a Centrului de Carantină de la Tabăra ”Dunărica” Zimnicea, înțelegând prin aceasta asigurarea tuturor materialelor, echipamentelor și condițiilor decente de locuit persoanelor carantinate acolo, implicit resursă umană necesară;
-Asigurarea protecției persoanelor vârstnice prin efectuarea de cumpărături, procurare de rețete, relația cu medicii de familie;
-Acordarea ajutorului necesar pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu care au nevoie de produse alimentare și non-alimentare esențiale, relația cu medicii de familie și cumpărarea de medicamente. În prezent avem în izolare la domiciliu sute de persoane, administrația locală păstrând legătura cu fiecare familie în parte. Deoarece am identificat persoane aflate în izolare la domiciliu care sunt lipsite de venituri, implicit nu au posibilitatea de a-și procura alimente sau alte bunuri esențiale, s-a luat hotărârea de alocare fonduri pentru procurarea de alimente pentru această categorie de persoane.
-Realizarea dezinfecției în toate spațiile publice pentru prevenirea răspândirii virusului.
Toate aceste măsuri necesită eforturi financiare uriașe raportate la veniturile bugetului local, însă nu am ezitat niciun moment în alocarea de fonduri, convinși fiind că numai prin măsuri prompte, oportune și eficiente putem preveni infectarea cetățenilor orașului Zimnicea.
Astfel, în ședința extraordinară a Consiliului Local care s-a desfășurat astăzi, 01 aprilie 2020, s-au aprobat următoarele alocări de sume:
– Suma de 150.000 solicitată Consiliului Județean ne-a fost oferită, aceasta fiind transferată integral în bugetul de venituri și cheltuieli al Spitalului, pentru achiziționarea produselor, echipamentelor și dezinfectanților;
– Din veniturile totale ale bugetului local al orașului Zimnicea, s-a alocat suma de 453.600 lei pentru achiziția produselor și serviciilor necesare pentru administrarea Centrului de carantină (servicii de catering, ridicare deșeuri periculoase, etc), conform contractului încheiat cu Direcția de Sănătate Publică Teleorman;
– D.P.A.S. a primit suma de 20.000 lei pentru procurarea și distribuirea către persoanele aflate în izolare la domiciliu și lipsite de venituri, de produse alimentare și non alimentare esențiale;
– A fost alocată suma de 230.000 lei pentru dezinfecția spațiilor publice, inclusiv a scărilor de bloc și spațiilor comune de locuit, dotarea acestora cu dispozitive cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție pentru personalul implicat direct în activitățile specifice.

Văzând ce se întâmplă zilele astea în Europa și SUA, nu putem fi siguri că am făcut tot ceea ce trebuia, însă suntem siguri de faptul că am făcut tot ceea ne-a stat în putință, pe baza puținelor informații cunoscute despre această pandemie, pentru a proteja sănătatea și viața comunității noastre.
Așa cum precizam, trecem prin momente dificile și de neimaginat până acum 2 luni, eforturile financiare sunt mari, personalul Primăriei, al Direcției de Asistență Socială și al Spitalului orășenesc Zimnicea, depune eforturi pentru ducerea la îndeplinire a acestor sarcini de serviciu cu totul speciale și consider că denigrarea personalului, implicit al reprezentantului legal al acestora – Primarul orașului Zimnicea este total deplasată și denotă lipsa capacității de înțelegere a documentelor administrative.
Reamintesc acestor persoane rău intenționate că prin Decretul Prezidențial nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență în România, transmiterea printr-o rețea de comunicații electronice a unor informații false cu privire la măsurile de protecție și prevenire a infecției cu virusul Covid-19, poate conduce la blocarea imediată a acelui conținut și informarea utilizatorilor.

Încă o data, facem apel la toți cetățenii orașului Zimnicea să respecte regimul deplasărilor impus de Ordonanța militară nr.4. Este foarte important să evităm orice contact social și să respectăm regulile de igienă, deoarece prin această protecție individuală, asigurăm protecția familiilor noastre, a copiilor și bunicilor, a întregii comunități!
De asemenea fac apel la spiritul dumneavoastră civic și la solidaritate în aceste momente dificile, deoarece sunt convins că numai împreună vom depăși cu bine această criză.

PRIMARUL ORAȘULUI ZIMNICEA

PÂRVU PETRE

 


Sari la conținut