Zimnicea a sărbătorit Boboteaza

 

Zimnicea a sărbătorit astăzi Boboteaza, sau Botezul Domnului, ultimul mare praznic religios al anotimpului de iarnă. La ceremonii a luat parte și PS Galaction Stânga, episcopul Alexandriei și Teleormanului. Potrivit tradiției locale, astăzi a avut loc și botezul cailor, iar la final aruncarea crucii în apele Dunării.
PS Galaction Stânga a luat parte astăzi la Zimnicea la sărbătoarea de Boboteaza. Episcopul Alexandriei și Teleormanului a oficiat slujba religioasă la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, acolo unde a fost întâmpinat de primarul orașului, dl. Petre Pârvu. Potrivit tradiției, la Zimnicea, Boboteaza este o sărbătoare publică, astfel că nu a lipsit nici anul acesta botezul cailor, ritual care s-a desfășurat în centrul orașului.
O altă tradiție, pe lângă botezul cailor, este și aruncarea crucii în apele reci ale Dunării. Ritualul a fost executat de către episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Galaction Stânga.Zeci de curioși au luat cu asalt cheiurile Dunării pentru a asista la punctul culminant al sărbătorii de Boboteaza. 6 tineri zimniceni s-au aruncat în apele fluviului pentru a recupera crucea. Ca în fiecare an, Primăria Zimnicea i-a premiat pe curajoși, un premiu special ajungând la cel care a reușit să recupereze crucea. Câștigătorul de anul acesta se numește Ionuț Mitală și este pentru a doua oara când reușește să recupereze crucea din apele Dunării.


Sari la conținut