Comunicat 03 august 2020
Săptămâna trecută, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman a luat decizia de a desemna spitalul din orașul Videle ca spital suport Covid. Urmare acestei situații, în publicațiile online s-a criticat decizia, fără o analiză a motivelor care au condus la luarea deciziei, inclusiv Primarul orașului Videle afirmând că era mult mai bine dacă spitalul din Zimnicea ar fi fost desemnat suport Covid, fără să argumenteze solid.
Mulțumim Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman pentru decizia înțeleaptă pe care a luat-o, deoarece aceasta ar fi avut multe alte implicații.
Așa cum am prezentat pe site-ul nostru, după mulți ani de demersuri care au presupus cheltuieli, multă muncă, dăruire și dorința de a oferi cetățenilor din orașul Zimnicea și comunelor deservite de spitalul nostru (cca 45.000 locuitori) condiții moderne de tratament, orașul Zimnicea a obținut finanțări importante, menite să modernizeze Spitalul, astfel:
– Proiectului „Îmbunătățirea eficienței energetice – Spital Orășenesc Zimnicea” Cod SMIS 124517, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în conformitate cu contractul de finanțare 5331/24.04.2020, încheiat între Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Zimnicea, cu o durată de 3 ani și în valoare totală de 14.709.877,49 lei.
– Proiectul „Modernizare Spital Orășenesc Zimnicea, amenajare și dotare secție de recuperare medicală” finanțat de Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în valoare totală de 24.241.781,56 lei.
Dacă Spitalul orășenesc Zimnicea ar fi desemnat ca spital suport Covid, aceste investiții mari sunt puse în pericol, deoarece lucrările nu vor demara, implicit se vor înregistra întârzieri mari față de termenele stabilite, ceea ce poate conduce la pierderea finanțărilor totale de 38.951.659,06 lei (aproximativ 8 milioane euro). Ar fi nedrept față de comunitățile deservite de spital să piardă aceste oportunități, în detrimentul unui spital care oricum nu ar avea nimic de pierdut dacă ar fi desemnat spital suport Covid.
În prezent nici spitalul din Zimnicea nu are medici epidemiologi și nici medic ATI, deoarece titularul este detașat la Spitalul Județean Teleorman, spital și așa sufocat de numărul mare de pacienți.
În ceea ce privește aparatura, tot prin grija administrației locale, s-au achiziționat prin proiectul cu finanțare europeană „Sănătatea ta contează! Modernizarea spitalelor din Zimnicea și Svishtov” aparate de anestezie generală, injectomate și ventilatoare, însă mare parte din aparatură a fost pusă gratuit la dispoziția Spitalului Caritas din municipiul Roșiorii de Vede, încă de la începutul pandemiei, deoarece a fost primul spital din Teleorman desemnat ca spital-suport. Suntem mândri de faptul că am avut această aparatură, că am fost utili în această criză sanitară, iar gestul nostru a fost recunoscut, proiectul devenind model de bune practici și dat ca exemplu de succes de către Comisia Europeană.
De asemenea, nu înțelegem supărarea unor comunități locale cauzată de faptul că nu au primit ajutoare de la Ministerul Sănătății, în condițiile în care nici spitalele coordonate de minister nu au primit ajutoare, aceasta fiind responsabilitatea autorității locale. Încă de la debutul pandemiei, din bugetul local al orașului Zimnicea au fost alocate sume importante de bani pentru achiziționarea de către Spitalul orășenesc Zimnicea de echipamente de protecție, substanțe dezinfectante și medicamente, considerând că așa este și normal pentru a ne proteja personalul medical și pacienții.
Dacă situația o va impune si Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman va fi considera necesar ca Spitalul din Zimnicea să fie declarat spital-suport, vom respecta această decizie, înțelegând urgența situației, însă ar fi o mare pierdere să ratăm finanțările pe care cu greu le-am obținut.
Considerăm că în aceste momente dificile ar trebui ca toate autoritățile statului să colaboreze foarte bine, să ia cele mai înțelepte decizii, iar acestea să fie respectate la rândul lor, atât de cetățeni cât și de autorități, așa cum am procedat și noi când Tabăra „Dunărica” din orașul Zimnicea a fost desemnată primul centru de carantină din județ.
Încă din primul moment ne-am asumat această decizie, am preluat centrul de carantină și am asigurat toate condițiile necesare persoanelor carantinate, chiar dacă acest lucru a presupus cheltuieli și eforturi suplimentare din partea personalului.
În Centrul de carantină au fost instituționalizate persoane din tot județul, inclusiv din orașul Videle au fost 34 de persoane, una din acestea datorând și acum bugetului local sumele aferente.
PRIMAR,
PÂRVU PETRE
- Descarcă Comunicat aici