15 Ianuarie 2018 – Ziua Culturii Naționale – Ziua Poetului Național Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, zi în care romanii își omagiază poetul național, pe Mihai Eminescu, a fost marcată și la Zimnicea. Sala de ședințe a primăriei a găzduit cu această ocazie un colocviu dedicat lui Mihai Eminescu. Organizat de Biblioteca Orășenească Zimnicea în parteneriat cu Primăria Zimnicea, evenimentul si-a propus readucerea în prim-plan a moștenirii literare eminesciene, prin rememorarea câtorva aspecte esențiale din viața și creația poetului nepereche al tuturor romanilor.

Evenimentul a fost unul inedit în special datorită voluntarilor bibliotecii publice a orașului, toți elevi ai Liceului Teoretic Zimnicea, care au pregătit pentru această ocazie un sumar divers și bogat. Selectiv, putem aminti aici comunicările având ca temă cariera școlară și legăturile lui Mihai Eminescu cu școala, componenta patriotică a operei, relația cu principala sa muză poetică, Veronica Micle, dar și prezentarea ultimilor ani din viața și creația sa. Din programul zilei de 15 ianuarie nu a lipsit evident nici micro-recitalul de poezie, moment susținut de elevi ai Școlii “Miron Radu Paraschivescu”, dar și expoziția de carte organizată de Biblioteca Orășenească, expoziție prezentată de altfel de unul dintre voluntarii bibliotecii.

Manifestarea s-a bucurat de o atenție deosebita, sala de ședințe a primăriei fiind cu această ocazie arhiplină, pe lângă profesori și elevi, la evenimentul dedicat poetului național luând parte și primarul orașului, domnul Petre Pârvu.